W coraz bardziej konkurencyjnym przemyśle przetwórstwa spożywczego, firmy nieustannie poszukują inicjatyw, które pomogą im skutecznie ograniczać koszty i zwiększać zyski firmy ?
W jaki sposób poprawa „niezawodności” zakładu przetwórstwa spożywczego może pomóc w obniżeniu kosztów eksploatacji i konserwacji ❓
✅Smarowanie urządzeń w przemyśle spożywczym, wymaga stosowania smarów o wysokiej jakości i wydajności. 
Dlaczego❓ Muszą wytrzymać niektóre z najtrudniejszych warunków środowiskowych, jakie można znaleźć w  dowolnym miejscu. 
❎Wilgoć jest wszechobecnym niszczycielem smarowania i szkodzi dobrej konserwacji.
?Obecność wody lub pary spowodowana jest koniecznością utrzymania stałej czystości maszyn i otoczenia. Może być również częścią samego procesu.
?Wilgoć ta może:
- wypłukiwać smary,
 - powodować emulsje smarów i olejów, a także rdzę i korozję
 - powodować wzrost zużycia smarów.
 
?Upał jest często jednym z poważniejszych problemów. Wysokie temperatury mogą pochodzić z:
- procesów suszenia i sterylizacji lub
 - z pary i gorącej wody używanej do czyszczenia.
 
?Wyższe temperatury mogą powodować topienie się smarów i wypadanie z łożysk oraz przyspieszone utlenianie zarówno smarów, jak i olejów (skracając tym samym ich życie).
Odwrotnie, w niektórych zakładach mogą występować obszary chłodzone, chłodnice itp., które wymagają niskiej mobilności temperaturowej smarów i niskiej temperatury krzepnięcia olejów.
↪️ Zużycie może wynikać z kanalizacji smaru. 
↪️ Obszary te mogą również powodować problemy z wilgocią (z powodu nadmiernej kondensacji).
Obciążenie wstrząsowe lub uderzenie może być czynnikiem w wielu działach. 
➡️Smar może zostać wytarty z aplikacji, pozostawiając kontakt metal-metal, co w konsekwencji prowadzi do uszkodzenia powierzchni; 
➡️wzrost tarcia prowadzi do wzrostu ciepła i zużycia. Smar może nie mieć kohezji lub przyczepności;
➡️ olej może być lekki lub nie wnika do krytycznych obszarów.
Kolejnym wyzwaniem jest długa żywotność zarówno sprzętu, jak i smaru. 
 ▶️ Niektóre operacje odbywają się 24 godziny na dobę. 
 ▶️ Znowu mogą być gorące, mokre, zimne, narażone na zanieczyszczenie itp., a zatem stwarzają podwójnie surowe warunki.
 ▶️ Smar może „ścinać się” lub stać się bardzo miękki/płynny, oleje szybko się utleniają i mogą zostać zanieczyszczone.  
▶️ Zarówno smary, jak i oleje mogą twardnieć lub gęstnieć podczas pracy, powodując zwiększone zapotrzebowanie na moc.
Jednym z najsurowszych wymagań, stawianych smarom w przemyśle spożywczym jest wymóg czystości i konieczność nietoksyczności.

