Utrzymuj piece w pracy, używając doskonałych smarów do łańcuchów
Piece procesowe w zakładach przetwórstwa spożywczego i innych zakładach produkcyjnych są niezbędne do produkcji, ale utrzymanie ich odpowiedniego smarowania może być trudne. Ekstremalne temperatury, ciągła praca i – w niektórych przypadkach – brudne warunki pracy to typowe wyzwania. Oferując kilka wysokowydajnych formulacji smarów, Lubrication Engineers pomogli firmom na całym świecie w zaspokojeniu ich potrzeb w zakresie smarowania łańcuchów pieców procesowych. Jeśli jesteś zainteresowany wydłużeniem czasu pracy bez przestojów, pozwól doświadczonym i certyfikowanym konsultantom LE pomóc Ci sprostać wyzwaniom związanym ze smarowaniem łańcucha pieców.
Właściwe smarowanie zmniejsza zużycie i oszczędza koszty energii
Właściwe smarowanie zapewni swobodne i wydajne działanie łańcuchów gorącego pieca w trakcie całego procesu. Dobry smar przedostanie się przez sworznie i tuleje, aby zapobiec korozji i zapewnić wystarczające smarowanie. Z drugiej strony, gorsze smarowanie powoduje wiele kosztownych skutków ubocznych. Ogniwa i splotki mogą stać się nieelastyczne, powodując szorstką pracę, zeskakiwanie łańcuchów z kół zębatych, a nawet pękanie. Przedwczesne zużycie sworzni i tulei skraca żywotność łańcucha i powoduje szybkie rozciąganie, krytyczną awarię w maszynach, w których synchronizacja sprzętu lub maszyn jest funkcją łańcucha. Ponadto zwiększone tarcie wymaga więcej energii elektrycznej, aby łańcuch pieca mógł wykonać swoją pracę.
LE zapewnia opcje smarów płynnych i stałych
Łańcuchy pieca pracujące w wysokich temperaturach można smarować na dwa różne sposoby: płynnym lub stałym zawieszonym w płynie nośnym. Czy to ciecz czy ciało stałe, film smarny fizycznie oddziela stykające się powierzchnie metalowe, zmniejszając w ten sposób tarcie i zużycie. LE zapewnia smary zarówno płynne, jak i stałe, z zaleceniami w zależności od konkretnych potrzeb aplikacji.
Smarowanie płynem to zwykłe smarowanie olejem stosowane w większości zastosowań w temperaturze otoczenia. Ten rodzaj smarowania można również stosować w wyższych temperaturach, pod warunkiem uwzględnienia zmniejszonej lepkości płynu (cieńszy film olejowy); zwiększona szybkość utleniania oleju, co powoduje powstawanie lakieru i szlamu; a lotność oleju, gdy paruje, jest mniej oleju do smarowania.
Smarowanie stałą warstwą jest stosowane w wysokich temperaturach lub w zastosowaniach, w których użycie cieczy jest niemożliwe lub niepożądane. Ciało stałe jest zwykle zawieszone w ciekłym nośniku przeznaczonym do rozpraszania (odparowywania) po naniesieniu smaru, a w przypadku łańcuchów, po przeniknięciu do obszaru sworznia łańcucha. Smary stałe zapewniają gładką powierzchnię o niskim oporze, co zmniejsza tarcie, zużycie, temperaturę roboczą i zużycie energii elektrycznej. Skuteczny smar do łańcuchów pieców zawierający ciała stałe dostarcza stałe dodatki zawieszone w nośniku smaru do obszarów sworznia i tulei. W miarę rozpraszania się nośnika pozostają tylko niezbędne substancje stałe smarujące, które pokrywają metal, aby zapobiec zużyciu i korozji. Dobry smar wytrzymuje również ciepło w czasie – jest odporny na utlenianie – dzięki czemu może trwać dłużej i nadal chronić sprzęt.